Fotoğraflı (13)

Auralı migren belirtileri nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

– Migren baş ağrısı yaşayan hastaların günlük hayatını oldukça etkilemektedir. Migren ağrıları, genellikle auralı migren ve aurasız migren olmak üzere iki farklı şekilde sınıflandırıldığını söyleyen Tekden Hastanesi’nde Nöroloji Uzmanı Tehran Allahverdiyev, “Auralı migren baş ağrısı hastalarda baş ağrısından önce 5 dakikayla 1 saat süren aura dönemi olur. Bu dönemde hastalarda görme bozukluğu, konuşma bozukluğu, vücutta güçsüzlük, uyuşukluk ve hissizlik oluşur” dedi.

Migren, günlük hayatı etkileyecek kadar zonklayıcı bir şekilde görülerek rahatsız edici bir baş ağrısı olarak ortaya çıkan nörolojik bir durum olarak bilinir. Migreni olan kişilerde şiddetli baş ağrısı, iştahsızlık, kusma ve bulantının eşlik ettiğini ışık ve sese de hastaların hassasiyeti olabildiğini dile getiren Özel Tekden Hastanesi’nde Nöroloji Uzmanı Tehran Allahverdiyev, “Migren baş ağrıları genellikle 20-30 yaş aralarında başlayan fakat daha genç yaşta veya çocukluk döneminde de başlayabilir. Auralı migren ve aurasız migren olmak üzere 2 çeşit migren çeşidi vardır. Auralı migren baş ağrısı hastalarda baş ağrısından önce 5 dakikayla 1 saat süren aura dönemi olur. Bu dönemde hastalarda görme bozukluğu, konuşma bozukluğu, vücutta güçsüzlük, uyuşukluk ve hissizlik oluşur. Ondan sonra hastalarda baş ağrıları başlar. Migren tedavisi almayan hastalarda ağrı süresi en az 4 saat en fazla 72 saat sürer. Migren baş ağrıları genellikle tek taraflı olur. Bazılarında 2 taraflıda olabilir. Baş ağrıları baskılayıcı ve zonklayıcı tarzda olur. Baş ağrısının şiddeti orta ve şiddetli olur. Bulantı ve kusma eşlik edebilir. Işık ve koku hassasiyeti olabilir” ifadelerini kullandı.

‘TEDAVİYE HASTA BAZINDA KARAR VERİYORUZ’

Migren hastalarına şikayetlerine göre tedavi yöntemi uyguladıklarını anlatan Nöroloji Uzmanı Allahverdiyev, “Hastaların bize anlattığı hikâyeyle biz migren tanısını koyuyoruz. Hastalara tanıyı koyduktan sonra tedaviye başlıyoruz. Tedavide atak tedavi ve profilaktik tedavi yöntemi uyguluyoruz. Atak tedavisinde ağrı kesici ilaçlarla tedavi yöntemini uyguluyoruz. Bu ilaçlar sadece çok şiddetli migren atağı olduğu zaman veriyoruz. Profilaktik tedaviyi ise her ay 2-3 kere migren atağı olan hastalara uyguluyoruz. Profilaktik tedavide de bizim farklı farklı ilaçlarımız var. Buna da hasta bazında karar veriyoruz” şeklinde konuştu.

Nöroloji Uzmanı Allahverdiyev, migreni etkileyen faktörler genellikle kişiye göre farklılık gösterse de öğün atlamak, öğünü geciktirmek, yeterli su içmemek gibi durumların migreni tetiklediğini söyleyerek “Migren baş ağrısını tetikleyen faktörler var. Açlık, susuzluk, uykusuzluk gibi faktörlerden hastaların uzak durmasını öneriyoruz” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen