Fotoğraflı

Atatürk’ün bilinmeyen ünvanı: “Profesör Doktor Mustafa Kemal Atatürk”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

(Muhabir: Mert Süleyman Akbınar) – Mustafa Kemal Atatürk’ün çok bilinmeyen bir yanının olduğunu söyleyen Prof. Dr. Osman Özsoy, “Darülfünun tarafından kendisine verilen bir unvan var. Atatürk, aynı zamanda Profesör Doktor Mustafa Kemal Atatürk’tür bunu da belki çoğu insan ilk defa duyuyordur çok bilinen bir özelliği değil hiçbir yerde de kullanmamıştır” dedi.
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Kayseri Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ve KayseRadar ve Radyoradar ortak yayınında Salih Zeki Çetin’in sunumuyla Dün, Bugün, Yarın programında Atatürk’ün bilinmeyen bir özelliği olduğunu vurgulayarak kaynaklarda Atatürk’ün Fahri Müderrislik unvanı verildiğini belirtti. Bu ünvana çok sevindiğini belirten Prof. Dr. Osman Özsoy; “Atatürk’ün biz tarihle ilgilendiğini çok iyi biliyoruz. En çok ilgilendiği derslerden birinin tarih olduğunu da biliyoruz. 19 Eylül 1923 yılında sadece Atatürk’ün bu göreve layık olduğu düşünülerek Yahya Kemal Beyatlı’nın teklifiyle Atatürk’e Fahri Müderrislik unvanı verilmek isteniyor. Herkes bu karardan çok memnun oluyor telgraf çekiliyor daha sonra telgrafa hemen yanıt veriliyor. Müthiş bir mutluluk var bu durumdan Atatürk’ün de çok heyecanlandığını bilmekteyiz. Necip Asım, İsmail Hakkı ve Şemsettin Günaltay Atatürk’ü makamında ziyaret ederek fahri müderrislik beratını bizzat gaziye verelim diyorlar. Atatürk onları karşılıyor ve makamına alıyor Atatürk fahri müderrisliğin ilgi duyduğu tarih bölümünden verilmesine çok seviniyor ve siz tarihçilerle daha çok konuşacağız diyor” dedi.
Atatürk’ün Fahri Müderrislik unvanını hak ettiğini bir kez daha kanıtladığını dile getiren Prof. Dr. Osman Özsoy, “Biz Atatürk’ün bu konu hakkında çalışmalar yaptığını günü gelince bizlerle gerçekten çok konuşacağını toplantı yapacağını yıllar sonra gördük 1930 yılında Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti kuruluyor okullardaki eski tarih kitapları toplanması bu kitapların yeniden formatlanarak doğru tarihin kitaplara aktarılması gibi birçok çalışma başlatılıyor. Atatürk’ün böyle çalışmalarla gelmesi 19 Eylül 1923’te verilen beratın ne kadar haklı olduğunu kanıtladı ve bu noktada Atatürk’ün ne kadar dolu olduğu anlaşıldı” ifadelerini kullandı.
Atatürk’ün çok bilinmeyen bir özelliğinin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Osman Özsoy, “Darülfünun tarafından kendisine verilen bir unvan var. Atatürk, aynı zamanda Profesör Doktor Mustafa Kemal Atatürk’tür bunu da belki çoğu insan ilk defa duyuyordur çok bilinen bir özelliği değil hiçbir yerde de kullanmamıştır” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen