BU KÖY GÖRÜLMEYE DEĞER.. GEZİCİ RADAR ELBAŞI’NDA

Gezici Radar Gevher Nesibe Şifaiyyesi’nde

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Ahlat yapının sunduğu Gezici Radar programı bu hafta Kayseri’nin şehir merkezinde  bulunan şehrin gözbebeği gibi duran bir eseri gezecek ve Selçuklu’dan günümüze uzanan mirası ekranlarınıza taşıyacak.

Eski adı ile Gevher Nesibe Şifaiyyesi olan ve günümüzde Selçuklu müzesi adını alan bu güzel alanı gezmek için Gezici Radar Selçuklu müzesinde  başlıyor.

Yolculuğumuz başlarken bizlere Selçuklu müzesi hakkında bilgilendirmede bulunmak üzere yanımızda Gamze hanım bulunuyor. Buranın kısa bir aşk hikayesi ile başladığını söyleyen Gamze hanım Gevher Nesibe hatunun vasiyeti üzerine  bu yapının kurulduğunu söylüyor.

Hastaların derman bulduğu, hastalara şifa olduğu düşünülen Gevher Nesibe Şifaiyyesi’nin şifa bölümüne geliyoruz bizlere eşlik eden ve aynı zamanda bilgilendirme yapmak üzere  yanımızda gamze hanım bulunuyor. ilk olarak şifahanenin  yapıldığını eczane, acil kısmı,şifahane kısmı bölümlerinin yanı sıra 200 sene önce akıl hastalarının burada tedavi edildiğini öğreniyoruz.

Adına medrese yaptırılan Gevher Nesibe’nin türbesinin bulunduğu alana  geliyoruz. Gevher Nesibe’nin vasiyetlerinden biri olan vefatı sırasında yapının içerisinde yada yakınlarında bir yerde gömülmek isteği üzerine abisi de  vasiyetini yerine getirerek medresenin yan kısmına türbesini yaptırıyor.

Hastaların kişisel bakımlarının yapıldığı yere  yani bimarhane bölümüne geliyoruz burada akıl hastalarının su ve müzik ile tedavi edildiğini öğreniyoruz.

Bugün Selçuklu’dan atalarımızdan kalan güzel bir mirası ekranlarınıza getirmeye çalıştık. Gevher Nesibe Şifaiyyesi şuan ki adıyla Selçuklu müzesi bu müzenin özelliklerini Şifaiyye olduğu dönemden günümüze kadar olan hizmetleri anlatmaya çalıştık.

İyi seyirler….

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen