9’uncu sınıf öğrencileri projeleriyle psikoloji dalında Türkiye ikincisi oldu

9’uncu sınıf öğrencileri projeleriyle psikoloji dalında Türkiye ikincisi oldu

Kayseri’de Bilim ve Sanat Merkezleri öğrencileri tarafından Bilsemler Yıl Sonu Şenliği sergisi düzenlendi. Şenlik’te bilim alanında proje geliştiren öğrencilerde yer aldı. Psikoloji alanında Türkiye ikincisi olan 9. sınıf öğrencilerinden Ceylin Köksal, “Öğrencilerin ön yargılı olduğu belirli konuları tespit ettik. Bu konulardan yola çıkaraktan kodlaması bize ait olan yapay zekâ destekli dijital uygulama tasarladık” dedi.

Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde bulunan Bilim ve Sanat Merkezleri öğrencileri tarafından ‘Bilsemler Yıl Sonu Şenliği’ etkinliği düzenlendi. Kadir Has Kongre Merkezi’nde düzenlenen şenlikte sanatsal sergilerin yanı sıra bilimsel çalışmalar yürüten öğrencilerin projeleri de sergilendi. Bunlardan birisi olan ve psikoloji alanında Türkiye ikincisi olmayı başaran 9. sınıf öğrencilerinin tasarladığı yapay zekâ destekli çalışma oldu. Yaptıkları ve Türkiye ikincisi oldukları projeyi anlatan 9. sınıf öğrencisi Ayla Yaşlı, öğrencilerin ön yargılarının çeşitli faktörlere göre incelediklerini ve sonucunda farklılık oluşturulduğunu söyledi. Yaşlı, “Burada görmüş olduğunuz kartların hepsi yapay zekayla oluşturuldu, hiç birisi gerçek hayatta karşınıza çıkamayacak karakterler. Farklı açılardan birçok şekilde fotoğraflayarak görüntü işleme sayesinde yapay zekaya tanıttık bu karakterleri. Oyunumuzda lise öğrencilerinin ön yargılarının incelenmesini ve aynı zamanda ön yargılarda farklılıkların arttırılmasını amaçladık. Yapay zekâ destekli ve kodlaması tamamen bizim tarafımızdan özgün olarak gerçekleştirilen bir eğitsel uygulama tasarladık” dedi.

 

‘PROJEMİZ PSİKOLOJİ DALINDA TÜRKİYE İKİNCİSİ OLDU’

 

Projenin diğer tasarımcısı olan 9. sınıf öğrencisi Ceylin Köksal ise, bu projenin okulda karşılaştıkları akran zorbalığı gören öğrencilerden yola çıkarak hayata geçirdiklerini aktardı. Köksal, projenin nasıl geliştirildiği hakkında bilgi vererek, “Bu projede biz lise öğrencilerinin ön yargılarının incelenmesi amacıyla öncesinde tamamen kendimizin oluşturmuş olduğu bir anket sorularıyla öğrencilerde uyguladık. Sonrasından öğrencilerin ön yargılı olduğu belirli konuları tespit ettik. Bu konulardan yola çıkaraktan kodlaması bize ait olan yapay zekâ destekli dijital uygulama tasarladık. Bu uygulamayı belirli öğrenciler üzerinde uyguladık ve ardından öğrencilere uygulama hakkındaki görüşlerini öğrenebilmek amacıyla görüşmeler düzenledik. Görüşmelerin ardından da uygulamanın faydalı olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

 

Ceylin Köksal TÜBİTAK Lise Öğrencileri Yarışması’nda bölge birinciliği kazanarak Türkiye Finali’ne gittiklerini belirterek, “Orada da psikoloji alanında Türkiye ikincisi olduk. Yapımı ortalama 6 ay kadar sürdü çünkü yaptığımız uygulama sistem ve görüntü açısından zaman alan bir uygulamaydı. Karakterlerin farklı açılardan tek tek fotoğraflarını çekerek yapay zekâ görüntü işlemiyle tanıttık. Bu projenin aklımıza gelmesi ise şu şekilde oldu, biz 9. sınıf öğrencisiyiz ve okulda fazlasıyla akran zorbalığına maruz kalan arkadaşlarımız oldu. Buradan yola çıkarak da aslında akran zorbalığının ön yargılı davranışa bürünmüş olduğunu tespit ettik. Bu yüzden ön yargıların tespit edilip azalmasını amaçladık” dedi.

Exit mobile version