BU KÖY GÖRÜLMEYE DEĞER.. GEZİCİ RADAR ELBAŞI’NDA
19:35

GEZİCİ RADAR KÜLTÜR YOLUNDA

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

⭕️Mega Metalin sunduğu ilçelerde görmeye alışık olduğumuz Gezici Radar programı bu hafta Kayseri şehir merkezindeki kültür yolundan sesleniyor.

Kayseri şehir merkezi kültür rotasındaki bazı eserleri ve bazı görülmesi gereken yerleri Kayseri müze müdürü Fehmi Bey ile birlikte gezip göreceğiz.

Yaklaşık 80 bölümdür Kayseri’yi  karış karış gezmeye devam ediyoruz.

Kayseri kültür yolu adı verilen rotada yanımızda Kayseri müze müdürü Fehmi Bey ile birlikte gezmeye başlıyoruz.

İlk durağımız geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış günümüzde de birçok Kayserili vatandaşın ve turistin uğrak noktası olan Kayseri kalesindeyiz.

Kayseri müze müdürü Fehmi Bey bize Kayseri’nin tarihi geçmişi hakkında bilgiler vermeye başlıyor. Kayseri kalesinin çok önemli bir kale olduğunu,  238 244 yıllarında imparator olan Gordian döneminde yaptırılmış bir kale olduğunu söyledi. Geçmiş kayıtlara bakıldığında zamanında Danişmendliler burayı başkent olarak kullandığını söyledi.

Anadolu’nun ilk tıp fakültesi olan ilk hastane statüsündeki yerdeyiz. Gevher nesibe şifahanesi olan günümüzde Selçuklu müzesi adını alan yerdeyiz.

1205 1206 tarihlerinde kurulduğunu söyleyen müze müdürü Fehmi Bey içerisinde medresesi olduğunu akıl hastaları kısmı, hamamı ve mescidi bulunan 2800 metrekarelik bir külliye olduğunu söyledi .

Mimar Sinanın ilk eseri dediğimiz kurşunlu camiye geliyoruz. Kayseri müze müdürü Fehmi Bey  mimarsınandan ve  kurşunlu caminin geçmişinden bizlere bahsetti .

Hunat Hatun medresesine geliyoruz. Buradan da bilgiler aldıktan sonra Kayseri cumhuriyet meydanına geliyoruz meşhur saat kulesinin önüne geliyoruz. Kayseri müze müdürü Fehmi Bey   Eskiden vatandaşların saatlerini ayarlamak için buraya geldiklerini ifade etti.

Kayseri şehir merkezinde gezimizi tamamladıktan sonra Kayseri müze müdürü Fehmi beye bu yolcuklukta yanımızda olduğu için çok teşekkür ediyoruz. Bugün gezi haritamızda gevher Nesibe şifahanesi, Hunat hatun medresesi, Kayseri kalesini, kurşunlu camisini ve tarihi saat kulemizin geçmişini dinledik.

Önümüzdeki hafta başka coğrafyalarda kayserinin gezilecek ve görülecek başka yerlerde karşınızda oluncaya dek esen kalın …

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_en
Beğen