100 Yıllık Geleneği Yaşatıyorlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYSERİ,(BGC)-Talas ilçesine bağlı Kuruköprü mahallesinde bulunan ve sayısı 10’a ulaşan fırınlarında kadınlar mahallenin 100 yıllık fırıncılık geleneğini yaşatıyor. Ekmek, kete, baklavalar ocakçılığını kadın ustaların yaptığı mahalle fırınında pişiriliyor.

Kayseri’ye 23 kilometre uzaklıkta bulunan Talas ilçesine bağlı 2 bin kişilik Kuruköprü mahallesi birçok tarihi yapının bulunduğu mahalle olmakla birlikte geleneklerine de son derece bağlı. 200 yıllık geçmişe sahip mahallede 100 yıllık mahalle fırıncılarındaki ekmek pişirme geleneği, ustaları anneleri olan kadınlar tarafından yapılıyor. 40 yıldır mahalle fırının ekmek ve kete pişirdiğini söyleyen Gülseren Özden (55) ” Ekmek pişirmeyi bana annem öğretti. Daha önce geçimimizi halıcılıkla sağlardık. Sonra mahalle fırınları açıldı. Bende 40 yıldır mahalle fırınında kendim ve komşularım için ekmek yaparım. Bizler burada imece usulü komşularımızla hem ekmek yapar hem de sohbet ederiz. Mahalle fırınımızda ekmek, kete, baklava pişiririz. Kışın kabak çekirdeği ve erişte kavururuz” diye konuştu.
Kuruköprü mahalle muhtarı Bilal Yardım ise ” Mahallemiz 700 hane 2 bin 100 nüfusa sahiptir. Mahallemizde geçmişten geleceğe birçok gelenek yaşatılır. Köyümüzde yaşatılan geleneklerden bir tanesi de mahalle fırını ve ekmek pişiren kadınlardır. Mahallemizde belediye ve muhtarlığın katkısı ile 10 mahalle fırını vardır. Bu fırınların hepsinde de kadınlar çalışır. Kadınların bazıları hamuru beze yaparken, bazıları da ocakta çalışıyor. Mahalle fırınlarının kullanımı ücretsiz olup, herkes rahatlıkla kullanılabilir.” dedi.

0
be_enme
Beğenme
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
100 Yıllık Geleneği Yaşatıyorlar